Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 19
За місяць : 62
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Дніпропетровська обласна бібліотека для дітей
Рубрики : Бібліотеки
Дніпропетровська обласна бібліотека для дітей

 

imageДніпропетровська обласна бібліотека для дітей – комунальний заклад культури, методичний центр з питань обслуговування дітей для бібліотек області. Основні пріоритети діяльності: забезпечення інформаційно-культурних потреб дітей, популяризація та підтримка дитячого читання, розвиток творчих здібностей підростаючого покоління, робота з сім’ями.

Заснована у 1922 р. як дитячий відділ при центральній міській бібліотеці. Обслуговуванням читачів-дітей займалися 2 працівника. У 1925 р. відділ реорганізовано в центральну міську бібліотеку для дітей і юнацтва (штат 4 працівника).

Статус обласної бібліотека отримала у 1935 р.

Звіт 1940 р. свідчить про те, що штат бібліотеки становив 29,5 штатних одиниць. У структурі закладу на початок 1941 р. були зазначені 5 абонементів – для читачів молодшого, середнього, старшого віку, юнацтва і заочний; 2 читальних зали – для читачів молодшого, а також середнього і старшого шкільного віку; методичний кабінет, відділ комплектування і обробки літератури.

Під час війни будівля, де розташовувалася бібліотека (вул. Дзержинського, 2), була знищена. З 1943 р., після визволення м. Дніпропетровська, обласна бібліотека для дітей спільно з бібліотекою для дорослих займала будівлю за адресою вул. Ворошилова, 9 (тоді вул. 40-річчя Жовтня, 9), в якій знаходиться по теперішній час. В 1958 р. бібліотека для дорослих отримала іншу адресу, а приміщення було повністю передано на баланс обласної бібліотеки для дітей. Будівля споруджена наприкінці ХІХ століття і є пам’яткою архітектури.

На 01.01.2014 р. у фондах обласної бібліотеки для дітей налічується 168 198 примірників документів (із них 88% – книги, 5% – періодика, 7% – аудіовізуальні та електронні видання). У фондах зібрано найкращу художню літературу для дітей вітчизняних та зарубіжних авторів, дитячу література з мистецтва, на допомогу дитячій творчості, вихованню, освіті, аудіо книги, «незвичайні книги» для малят: книжки-розмальовки, книжки-іграшки, книжки, що  мають звуковий або світловий супровід.

Довідково-бібліографічний апарат складається з традиційних карткових каталогів для користувачів та фахівців. Електронний каталог ведеться з 2009 р. Створено 3 електронні бази даних.

Перший комп’ютер придбано у 1997 р. за кошти Міжнародного фонду «Відродження». На 01.01.2014 р. у бібліотеці налічується 25 комп’ютерів, із них 11 – для користувачів. Всі підключені до Інтернету, доступ для користувачів безкоштовний. У 2013 р. бібліотека стала переможцем IV раунду конкурсу проектів «Організація нових бібліотечних послуг з використанням вільного доступу до Інтернету» за програмою «Бібліоміст», завдяки чому було встановлено 10 робочих місць для користувачів. З 2008 р. у роботу впроваджено АІБС MARK-SQL. Автоматизовано процеси комплектування та оброблення, аналітичного розпису періодики.

У 2010 р. створено сайт biblio-child.dp.ua. З 2012 р. ведеться блог detidnepra.blogspot.com.

У структурі бібліотеки 7 відділів: обслуговування дошкільників та учнів 1-4 кл.; обслуговування читачів-учнів 5–9 кл.; мистецтв; зберігання, гігієни та реставрації документів; довідково-бібліографічного та інформаційного обслуговування; комплектування, обробки документів та каталогізування; удосконалення методики бібліотечної роботи з дітьми. Функціонує 3 читальні зали на 150 посадочних місць. Щорічно обслуговується більше 16 тис. користувачів, відвідувань – близько 100 тис. (із них 20 тис. – відвідування сайту), книговидача складає понад 319 тис. примірників.

Бібліотека бере участь у корпоративних проектах дитячих бібліотек України, ініційованих НБУ для дітей: «Корпорація бібліотек України для дітей із аналітичного розпису періодичних видань», «Кращі інтернет-ресурси від української асоціації працівників бібліотек для дітей», «Почитайко» – електронна антологія улюблених творів дитячої літератури.

Один із напрямів роботи – підтримка творчо обдарованих дітей, результатом якої є видання збірок літературних творів юних авторів-початківців «Ластів’ята». Протягом 2000–2013 рр. видано 5 збірок, авторами яких стали 453 дитини. 

При бібліотеці діють 10 читацьких об’єднань за інтересами різного тематичного спрямування (літературно-пізнавального, розважального, краєзнавчого, психологічного, естетичного). Функціонує бібліотечний ляльковий театр «Кольорове диво».

Великою популярністю серед сімей із дітьми до 3-х років користується родинний клуб «Моє серденько».

Для підлітків працюють інтелект-клуби «ForУм» та «Юний ІТ-шник».

Протягом декількох років успішно здійснюється телепроект з популяризації дитячого читання спільно з дитячою студією телебачення і преси «Вместе!». Щорічно бібліотека організовує і проводить обласні конкурси та свята для дітей.

У бібліотеці працюють 32 бібліотечних фахівці. З 1997 р. бібліотеку очолює О. І. Шарабура, засл. працівник культури. Вагомий внесок у розвиток книгозбірні зробили її провідні працівники з багаторічним стажем: В. П. Климець – завідувач відділу комплектування, обробки документів та каталогізування, засл. працівник культури; Т. О. Желізняк – зав. відділом обслуговування читачів-учнів 5–9 кл.; Л. В. Тараненко – зав. відділом довідково-бібліографічного та інформаційного обслуговування.

Бібліотека має власний гімн, логотип, талісман.

Адреса бібліотеки: 49027, м. Дніпропетровськ, вул. Ворошилова, 9

e-mail: biblio-child@ukr.net

http://biblio-child.dp.ua

Зображення

image
День святого Валентина

image
Скайп-презентація

image
Клуб «Моє серденько»

image
Математична студія 2 на 2

image
У бібліотеці

Джерела

 

Високий статус обласної. Спогади. роздуми. Документи. – Д. : Гамалія, 2006. – 88 с.

Статтю створено : 05.05.2015
Останній раз редаговано : 30.06.2016